Uitleg

Inleiding

De Encyclopedie historische locaties Steen- en Pannenbakkerijen is open project. Wat u hier ziet is een eerste aanzet. Ze zal nooit volledig en af zijn. Voortdurend stroomt er van alle kanten nieuwe informatie binnen. Deze wordt toegevoegd aan het de bestaande informatie waardoor de encyclopedie steeds vollediger zal worden  De makers zijn zich bewust dat de ingevoerde gegevens lang niet altijd compleet zijn. We roepen de lezers dan ook op om daar waar mogelijk ons van aanvullende informatie te voorzien. Op deze wijze zal de encyclopedie steeds completer en waardevoller worden.

 

Werkgroep

Er is een werkgroep opgericht teneinde actief informatie te verzamelen over bepaalde regio's van Nederland. Voor elke provincie wordt in principe een werkgroeplid aangesteld. Zij doen zelf onderzoek, coördineren onderzoek en contacten met derden en geven vorm aan de verzamelde informatie. Zoals in de onderstaande tabel is te zien beschikt niet elke provincie over een actieve werkgroeplid. mocht u interesse hebben, dan kunt u dit aangeven via het contacformulier. Wij zijn hier erg blij mee. Naast de informatie via de werkgroepen komen er vaak spontane reactie van Historische Verenigingen. Zij bieden vaak materiaal aan over locaties in hun werkgebied waar zij in het verleden al onderzoek hebben gedaan. 

 

De werkgroep bestaat op dit moment uit de volgende leden:

werkgroepverdeling

Friesland

Menno Keulen

Leeuwarden

Groningen

 

 

Drenthe

Menno Keulen

Leeuwarden

Overijssel

 

 

Noord Holland

Martien Mol

Schoorl

Zuid Holland

Rob Vermeulen

Den Haag

Utrecht

Frans Landzaat

Schalkwijk

Gelderland

 

 

Noord Brabant

 

 

Limburg

Marcel Dings

Steijl

Zeeland

Rob Vermeulen

Den Haag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korte uitleg over de werking en inhoud van de Encyclopedie

Hoofdscherm

Via de menukeuzes Encyclopedie en vervolgens  Locaties  komt u in de eigenlijke encyclopedie terecht. De hoofdpagina van de encyclopedie bestaat uit een locatieoverzicht (links) en een zoekscherm (rechts).

Locatieoverzicht

In het locatieoverzicht kunt u kiezen voor een kaartweergave of een lijstweergave door te klikken op het betreffende tabblad. De kaartweergave geeft een automatische groepering van het aantal fabrieken weer. Door in te zoomen kunt u naar de fabriek van uw wens. 

map

Zoekscherm

In het zoekgedeelte kunt u specifiek naar een fabriek zoeken. Door onderaan het scherm op de knop [filter] te klikken zult u de zoekterm terugzien in de kaart of lijst. Indien u helemaal geen informatie van een fabriek heeft is het zoekveld [Titel] het handigste veld om een trefwoord in te vullen. De overige velden zijn specifieker. Zo kan er bijvoorbeeld worden gezocht naar locaties die ooit steen of dakpannen produceerden. Ook kan hier worden gezocht op Ovennaam of Historische plaatsnaam.

 

Op het moment dat u uw fabriek naar keuze heeft gevonden kunt u op het icoon klikken. De naam van de fabriek verschijnt. Hier kunt u op klikken en de tijdlijn van de fabriek opent zich. 

Tijdlijn

Op de tijdlijn pagina van een fabriek is een historisch overzicht gegeven van alle tot dusver bekende gegevens van eigenaren of bedrijfsnamen in chronologische volgorde. Bovendien zijn, voor zover te achterhalen was, ook de huidige adressen en geografische posities van de locaties vastgelegd. Bovenaan de pagina is een overzicht van alle database gegevens en een weergave van een kaart. Aan de onderzijde van de pagina bevindt zich een bronoverzicht. 

 
Daarnaast kan per locatie een aanvullend Historisch document worden ingevoerd .Is zo een document beschikbaar dan verschijnt op het blad met de locatie-informatie de keuze regel:
 
pdf 'Aanvullend historisch document van deze locatie'
 
Hiermee kan dit document worden opgeroepen.Dit historische document kan bestaan uit een of meerdere pagina’s, en zijn voorzien van beeldmateriaal.

 

PDF bestanden

Op de website staan diverse links naar zogenaamde 'PDF' bestanden. Om deze bestanden te kunnen openen  is Adobe Reader nodig. te downloaden via de volgende link:

adobe